
Igor Grosu, la începutul sesiunii de primăvară 2025: „Ne dorim o Moldovă pașnică, prosperă și liberă în marea familie europeană”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a ținut un discura la începutul sesiunii legislative de primăvară-vară 2025:
„Dragi cetățeni,
Bine v-am regăsit în această sesiune ordinară de primăvară. Dacă spuneam că anul 2023 a fost un an istoric odată cu deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, anul 2024 un an al reuşitelor noastre pe această dimensiune - am spus DA la referendum și am reales-o pe Maia Sandu președintă. Ne dorim ca anul 2025 să fie un an în care să confirmăm că Moldova poate merge nestingherit pe drumul ales și că nimeni nu va putea să-l deturneze. Ne dorim o Moldovă pașnică, prosperă și liberă în marea familie europeană.
Moldova poate să stea dreaptă atunci când alții vor să o îngenuncheze, să o dezbine și să o conducă. Am demonstrat și de această dată că moldovenii sunt solidari, suntem uniți și neclintiți. Cei care vor ca Moldova să eșueze nu se mai limitează la cuvinte mincinoase și propagandă, dar trec la acțiuni. În plină iarnă au lăsat peste 300 de mii de cetățeni din stânga Nistrului în beznă și frig, cu gândul să provoace revolte și nemulțumiri. Dar împreună cu prietenii noștri europeni am găsit soluții și am convenit asupra unei strategii de securitate care timp de 2 ani va reduce la zero dependența Moldovei la sursele energetice rusești, dar și asupra unui pachet de sprijin de doi ani.
Moldova poate să-și aleagă viitorul european - în ciuda tuturor presiunilor, moldovenii au votat pentru o direcție clară - o țară europeană, în care să avem mai multă siguranță și prosperitate. Și eu cred cu tărie că moldovenii vor continua să aleagă cu inima și mintea.
Moldova poate să-și construiască un viitor european la ea acasă - să ne construim, la propriu, o țară care să se poată alinia standardelor europene, să construim drumuri, poduri, școli,grădinițe, să dotăm spitale, să aducem apeducte în sate, să sădim hectare de copaci și să renovăm casele de cultură, bibliotecile, să sprijinim antreprenorii și să investim în viitorul nostru.
Moldova poate să asigure pacea și securitatea și asta vom face în continuare, chiar dacă unii încearcă din răsputeri să ne provoace.
Indiferent ce culoare politică am avea, dacă suntem de la Nord sau sud, sau dacă ne aflăm la București, Milano, Paris, Londra sau Chicago, pe toți noi, ne leagă dragostea de țară, de popor, de tradițiile noastre frumoase. Și această dragoste am văzut-o la gospodarii și antreprenorii pe care i-am vizitat anul trecut. Cu toții mi-au spus într-o singură voce că Moldova e tare frumoasă și că mai bine ca acasă nu e nicăieri, unii dintre ei revenind acasă după zeci de ani munciți peste hotare. Doamna Valentina și domnul Victor Moscul din satul Boșcana, Criuleni, de mai bine de 10 ani îngrijesc una din cele mai impresionante afacere în legumicultură pe care am văzut-o cu niște sere extraordinare. Doamna Maria și dl Sergiu Chirinciuc, au revenit acasă după 16 ani în Italia. În satul lor natal, la Cărpineni, au deschis o afacere cu gust italian -Carpini unde produc paste artizanale. Angela Țapu și Sergiu Macari din satul Buțeni 15 ani au muncit în Italia și de 7 ani îngrijesc de o seră de toată frumusețea. Nu pot să nu o menționez pe familia Tătaru din satul Pitușca care în 2019 și-au deschis o cramă și produc vinuri de autor cunoscute deja în toată țara, sau povestea a trei surori din satul Răciula care și-au unit eforturile și au transformat gospodăria bătrânească a bunicilor într-un colț de rai, pensiunea „Ograda cu salcâmi”. Tot în vizitele prin țară, i-am cunoscut pe cei care vând prunele noastre în Olanda, iar cireșele și caisele în alte țări europene. Este vorba de familia Valac din satul Codreanca, Strășeni. O altă familie care m-a inspirat am întâlnit-o la Leova, în satul Tomai. Ana și Anatolie Petică, de 3 ani, cresc „Sparanghelul din Inima Sudului Republicii Moldova”. Au lucrat 15 ani în Germania la o firmă agricolă, iar în 2019 au decis să revină acasă.
O să-i menționez și pe Ion Tulei din satul Olănești sau familia Belous din satul Alcedar, care cultivă cele mai gustoase cireșe, caise, prune și struguri pe care le-au exportat pe piața Uniunii Europene. În ultimii ani, ne-am învățat să producem și cașcavaluri, și nu oricare, dar care au cucerit medalii de argint și bronz la unul dintre cele mai prestigioase concursuri din Franța. Sunt cașcavalurile Caciotta și Gulvet Delicatus produse de Eudochia și Piotr Chiriac din satul Cealîc.
La Cimișlia, am văzut cum Andrei Ciuta transformă laptele de oi, de capră și de vacă în brânzeturi și cașcavaluri după cele mai delicioase rețete și tehnologii italiene. În satul Zaim, Căușeni, Natalia și Igor Cernat de 20 de ani plantează pomi fructiferi și decorativi, iar acum în pepinierele din localitate cresc peste un milion 500 de mii de puieți.
Și în vizitele mele peste hotare, am cunoscut familii de moldoveni minunați. La Paris, Elena Călugăreanu și Anatolie Bînzari au grijă ca pâinea, plăcintele și cozonacii după rețetele moldovenești să se regăsească pe rafturile patiseriei pe care o conduc. Cămașa noastră tradițională poate fi găsită în inima Parisului într-un magazin deschis de Lea Chirinciuc. La Chicago, copiii învață limba română și dansurile populare moldovenești datorită Dianei Tipa, iar vinul nostru se regăsește în peste 20 de state americane cu ajutorului lui Andrei Turea.
Sunt doar câteva exemple că Moldova are cu cine și cu se mândri. Motive de bucurie am avut și atunci când sportivii noștri au urcat pe cele mai înalte podiumuri sau când elevii noștri au fost medaliați. Mândri ne-am simțit când familia Aramă din satul Palanca, proprietarii pensiunii Casa Veche, alături de soprana Valentina Nafornița ne-au reprezentat la gala de premiere de la Geneva unde moldovenii au primit o mențiune de onoare în cadrul Premiului Nansen pentru Refugiați 2024 al agenției pentru refugiați ONU pentru că „ne-am făcut mai mult decât datoria pentru a proteja refugiații care au căutat siguranță în Republica Moldova după ce au fugit de războiul din Ucraina”.
Lista poate continua, iar toate acestea exemple vin să ne arate că moldovenii noștri sunt oameni harnici și gospodari, că Moldova Poate, iar noi, aici, trebuie să le asigurăm condițiile necesare pentru a se dezvolta în continuare.
Noi, aici, în Parlament, avem un rol foarte important pe tot ce ține de agenda europeană, iar în acest an, munca noastră din ultimii ani trebuie să dea roade. Acum, obiectivul nostru comun trebuie să fie deschiderea negocierilor pe primul cluster ce ține de valori fundamentale, în primăvara anului curent, precum și finalizarea negocierilor de aderare în mandatul actualei Comisii Europene, nu mai târziu de 2028. Uniunea Europeană a demonstrat de-a lungul anilor că înseamnă prosperitate, siguranță și încredere în ziua de mâine. În următoarele săptămâni, instituțiile europene urmează să aprobe Planul de Creștere pentru Moldova, un plan de investiții fără precedent pentru țara noastră în valoare de 1,8 miliarde de euro menit să asigure creștere economică a țării noastre.
Pentru aceasta, noi, dragi colegi, avem de definitivat Agenda de Reforme, precum și Lista domeniilor prioritare pentru investiții, astfel ca primele tranșe să fie debursate până în vara acestui an. De asemenea, datorită reformelor și proiectelor pe care le-am aprobat în domeniul financiar-bancar, în următoarele luni să fim parte a Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA), ceea ce va face transferurile bancare mai accesibile, mai rapide și mai sigure pentru moldovenii care muncesc sau au afaceri în Europa.
Un alt obiectiv agreat este eliminarea completă a taxelor de roaming dintre Moldova și țările membre ale UE, ceea ce va facilita călătoriile și comunicarea fără costuri suplimentare.
Sunt rezultate concrete a muncii noastre, în comun cu Guvernul, ministere, agenții și alte instituții ale statului în beneficiul tuturor moldovenilor noștri, atât de acasă, cât și din străinătate.
Dragi colegi, stimați cetățeni, numai împreună, uniți, în liniște și pace, vom reuși. Doar împreună, indiferent de culoarea noastră politică, limba vorbită, etnia din care facem parte sau pe care mal al Nistrului trăim, cu toții suntem Moldova, țara, pe care cu toții ne-o dorim liberă, prosperă și sigură!
La muncă, dragi colegi!”